κεφάλαιο 6, άσπρο ή άδειο
m-empty
white2
veve208

1986
198x
1986
Οικονομικός
plato aristotle
oikonomikos1
μη τοιουτος ώ, εφην εγώ, δίδασκε με αυτα τα εργα της γεωργιας. Άλλα μην, εφη, ώ Σωκρατες, ονχ ώσπερ γε τάς αλλας τεχνας κατατριβηναι δει μανβάνοντας πριν αξια της τροφής έργάζεσθαι τον διδασκομενον, ονχ ουτω κα( ή γεωργία δνσκολός εστί μαβεΐν, άλλα τα μεν 16ών αν εργαζομενους, τα. δε άκουσας ευθυς αν έπι'σταιο, ώστε και άλλον, ει βονλοιο, διδασκειν. οίομαι, δ', έφη, πανν και λεληθεναι πολλά σε αυτόν έπιϋτάμενον αυτής, και γαρ δη οι μεν αλλοι τεχνΐται αποκρύπτονται πως τα έπικαιριώτατα ης έκαστος εχει τέχνης, των δε γεωργων ό κάλλιστα μεν φντενων μάλιστ' αν ηδοιτο, ει' τις αντόν 6εωτο, ό κάλλιστα δε σπείρων ωσαυτωςα ο τι σε εροιο των καλως πεποιημενων, ουδέν 6 τι αν σε άποκρνψαιτο οπως έποίησεν. ουτω και τα ηθη, ώ Σωκρατες, εφη,
oikonomikos
… τους αρρώστους χωρίς να γνωρίζει τι τους ωφελεί. Για να μη φερθώ σαν τον γιατρο αυτό, δίδαξε με τις αγροτικές εργασίες. Αν για τις άλλες τέχνες πρέπει να κουραστείς, Σωκράτη, για να τις μάθεις πριν καταφέρεις να κερδίζεις τα αναγκαία για τη ζωή, δεν ισχύει το ίδιο για τη γεωργία. Αρκεί να κοιτάξεις αυτούς που δουλεύουν ή να τους ακούσεις για να μάθεις αμέσως αρκετά ώστε να μπορέσεις, αν θέλεις, να διδάξεις κι εσύ κάποιον άλλο. Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι χωρίς να τα γνωρίζεις όλα, γνωρίζεις ήδη αρκετά. Σ.την πραγματικότητα, ενώ αυτοί που ασκούν άλλες τέχνες αποκρύπτουν λίγο πολύ ο καθένας τα βασικά μυστικά της τέχνης τους, αντίθετα ο αγρότης που γνωρίζει καλά να φυτεύει χαίρεται να τον βλέπουν άλλοι και το ίδιο συμβαίνει και μ' αυτόν που γνωρίζει καλά να σπέρνεια μπορείς να τους κάνεις ερωτήσεις πάνω σε μια εργασία, δεν υπάρχει κίνδυνος να σου αποκρύψουν κάτι για τη διαδικασία. Μ' ...
Αμαξάκια
comic
Αμαξάκια
Υπάρχει μια παράδοση που μάλλον είναι παγκόσμια, τα ίδια τα παιδιά να φτιάχνουν τα παιχνίδια τους ή οι συγγενείς τους ή οι γείτονές τους.
Μετά την αστικοποίηση, τα παιδιά αγοράσουν τα παιχνίδια τους αντί να τα φτιάχνουν.
Στην Ελλάδα αυτό άρχισε τη δεκαετία του ’60. H παράδοση της ιδιοκατασκευής παιχνιδιών επιβίωσε λίγο παραπάνω στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα "παιχνίδια" από εκεί έρχονται στις δυτικές αγορές ως εξωτικά προϊόντα. Συνήθως αυτοκινητάκια φτιαγμένα από σύρματα, και μερικές φορές με ταινίες συσκευασίας. Θυμάμαι να κάνω τέτοια παιχνίδια ή να κοιτάω άλλα παιδιά να τα φτιάχνουν στην Κρήτη, όταν έκανα διακοπές τα καλοκαίρια.
Ήταν ένα κομμάτι ξύλο ή ξύλινο κουτί με ρόδες ξύλινες ή από σύρμα. Τα αυτοκινητάκια μου: Χρησιμοποιώ ο,οτιδήποτε υλικό, που το συναρμολογώ με θερμοκόλληση, βίδες ή πριτσίνια και μια και τα αυτοκινητάκια μου δεν είναι αληıινά παιχνίδια χαλάνε εύκολα όταν τα παίζεις.

Υ
ΞΞΞ prev next